Interviu. Medic veterinar despre „pacienți”: „Problemele sunt la fel ca la oameni”

Într-o lume în care există foarte mulți deținători de animale de companie, un medic veterinar nu este doar recomandat, ci și necesar. Informațiile primite direct de la un specialist în domeniu sunt și mai utile în această perioadă a anului, când animalele sunt mai predispuse la pericolele care le amenință sănătatea în sezonul rece.

Sidonia Bogdan, medic veterinar, ne-a vorbit despre modul în care proprietarii de animale pot evita problemele medicale din timpul iernii, la care acestea sunt predispuse, dar și despre pasiunea și experiența proprie în domeniu.

Ea a absolvit în anul 2014 Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară și este, oficial, medic  veterinar de patru ani. Cu toate acestea, activează în domeniu de mai mult timp, datorită faptului că și tatăl ei a avut aceași profesie și a putut, încă de mică, să observe îndeaproape ceea ce presupune această meserie.

Sidonia este medic veterinar atât  la clinica Universității, cât și într-un cabinet privat. În același timp, predă propedeutică, anestezie și tehnici chirurgicale studenților din anul III și IV ai Facultății de Medicină Veterinară.

În ce măsură decizia de a deveni medic veterinar a fost influențată de profesia tatălui dumneavoastră?

„Într-o măsură considerabilă, deoarece de mică am avut ocazia să văd ce înseamnă să lucrezi cu animalele. Tot timpul mi-a plăcut partea medicală, dar am ales animalele pentru că am simțit că oferă mai multă iubire decât oamenii.”

Care e programul zilnic al unui medic veterinar?

„Cert e că un program fix nu o să fie niciodată. Nici măcar aici în clinică nu reușim să facem în așa fel încât să fie un program fix. Există un program stabilit teoretic, dar în funcție de cum te sună proprietarul, în mod normal, trebuie să prestăm serviciile.”

Care sunt motivele principale pentru care oamenii își aduc animalele la medicul veterinar?

„În general, pentru că le pasă de animăluțele lor și pentru că doar noi le putem ajuta din punct de vedere medical și așa ar fi ideal, să nu ia ei decizii citind pe forumuri cum să-și ajute animalele.”

De obicei, proprietarii vin pentru consulturi preventive sau doar când animalul prezintă niște simptome?

„Depinde de cât sunt de responsabili proprietarii. Sunt care vin de la primul simptom, sunt care vin când văd că nu se îmbunătățește situația de la sine, sunt care vin din timp și pun toate întrebările posibile ca să știe să prevină orice situație.”

Acum că ne aflăm în sezonul rece, sunt mai predispuse animalele la anumite boli?

„În fiecare sezon, există bolile specifice. Acum, iarna, problemele sunt la fel ca la oameni. Probleme de răceală la nivelul căilor respiratorii, superioare și inferioare. Pot fi sinuzite, rinotraheite, pneumonii, din cauza schimbărilor de temperatură. Schimbările bruște de temperatură, interior-exterior, care au loc în urma ieșirilor afară, la plimbare, pot cauza probleme de genul. În rest, sunt patologii care pot să apară în orice alt sezon, nu doar în acesta de iarnă. De asemenea, când o să fie temperaturi mult mai scăzute ca acum, pot să apară degerături la nivelul lăbuțelor în cazul cățelușilor mai sensibili.”

Care sunt măsurile pe care ar trebui să le ia proprietarii pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor în această perioadă?

„Proprietarii trebuie să aibă grijă să nu stea foarte mult cu animalele afară și să nu le lase să exagereze cu alergatul în frig pentru că ele nu o să se menajeze, sunt asemenea copiilor și o să respire cu gura deschisă, iar ca o consecință li se va inflama imediat gâtul.  Totodată, este indicat pentru căței să nu fie tunși foarte scurt în această perioadă, iar acelora care sunt duși la toaletaj să nu le fie tuns părul dintre perinițe, pentru că le protejează. Există, de asemenea, bolile virale care se combat prin vaccinare. Sfatul meu pentru proprietari este că la orice mic simptom al animalului să se prezinte la medicul veterinar pentru a evita problemele.”

Care sunt cele mai comune afecțiuni ale animalelor pe care le consultați?

„Având în vedere că lucrez în chirurgie, pot să spun că, în general, afecțiunile reprezintă diverse traumatisme; am cazuri legate de partea care ține de ortopedie, dar și chirurgie generală.”

Câte animale consultați, în medie, într-o zi?

„Depinde de zi. Cum lucrez și în mediul universitar și am ore, în zilele în care lucrez cu studenții nu îmi programez cazuri, dar am peste cinci-șase <<pacienți>> pe zi.”

Care a fost ultimul dumneavoastră „pacient”?

„Ultimul pacient a fost un pescăruș căruia i-am scos un implant metalic. L-am consultat în vară, prezenta o fractură la nivelul aripii, iar după controlul radiologic am stabilit că are nevoie de o intervenție chirurgicală, dacă vrem să îi salvăm aripa și să mai aibă vreo șansă să zboare și să fie eliberat. Acum sunt două luni de la intervenție, săptămâna trecută i-am făcut un control radiologic și încă nu arăta cum îmi plăcea mie, așa că am hotărât să îi mai lăsăm puțin implantul și, recent, l-am scos. I-am remediat fractura cu fixatori externi.”

Ați tratat și animale de companie mai puțin comune?

„Da, vin pacienți cu tot felul de animale. Pe partea de mamifere, vin cu porcușori de Guineea, hamsteri de tot felul, chinchilla, iepuri, dar întâlnesc și foarte mulți pasionați de reptile: șerpi, iguane, dragoni cu barbă.”

 

Text: Maria Petruța și Cristina Talpoș

Foto: Cristina Talpoș

Articole asemănătoare:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*